Carcinomul Bazocelular

Ce este carcinomul bazocelular

Carcinomul bazocelular este un cancer de piele dezvoltat din celulele de la nivelul stratului bazal al tegumentului.   Este cel mai frecvent întâlnit cancer de piele.  Din fericire este și cel mai putin agresiv tip de cancer de piele.

Carcinomul bazocelular

Cauzele carcinomul bazocelular

Expunerea la soare și la radiațiile ultraviolete este cauza cea mai obișnuită de apariție a carcinomului bazocelular. După cum am spus mai sus, carcinomul bazocelular e un cancer ce apare la nivelul celulelor bazale ale pielii.

Radiațiile ultraviolete (radiațiile solare)  ataca și deteriorează celulele bazale. Celulele încearcă să repare leziunile făcute de radiațiile ultraviolete. In anumite condiții însa mecanismele de auto-reparare celulară nu mai fac față și celulele devin modificate, canceroase.

Tipurile de carcinom bazocelular

Exista mai multe clasificari ale carcinoamelor bazocelulare. Cea mai potrivită și practică clasificare din punctul meu de vedere este clasificarea Glass:

  • Tipul IA – Carcinoame bazocelulare nodulare de agresivitate scăzută
  • Tipul IB – Carcinoame bazocelulare superficiale de agresivitate scăzută.
  • Tipul II – Carcinoame de agresivitate medie
  • Tipul III morfeiform – agresivitate crescuta.

Aceasta este o clasificare histopatologica, adică făcută la un microscop, unde se urmăresc celulele canceroase și gradul lor de agresivitate. In practica însă exista un corespondent clinic și în mare parte se poate clasifica cu o acuratețe mare tipul bazaliomului numai prin examen clinic și de preferat și dermatoscopic. In cazurile de incertitudine e absolut necesară biopsia cutanată. Exista cazuri cand acelasi bazaliom poate fi de diferite tipuri, de exemplu intr-o portiune este IB, care trece treptat în unele porțiuni într-un tip de bazaliom mai agresiv – tipul II

Tratamentul carcinomului bazocelular

Tratamentul carcinomului bazocelular se face în funcție de tipul acestuia. Detalii le puteți găsi la pagina dedicata tratamentului cancerului bazocelular.

Inapoi la pagina principala Dermatologie – consultatie video si online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *