Dermatologie Cabinet Virtual: Consultație Video, Online, Telemedicina

acnee, dermatologie

Cabinetul virtual se deschide în data de 11-07-2024

Mai sunt:

 • 00Days
 • 00Hours
 • 00Minutes
 • 00Seconds

pana la deschiderea cabinetului.

Tratamentul dermatitei seboreice scalp

Dermatita seboreica la nivelul scalpului: tratament

Tratamentul dermatitei seboreice la nivelul scalpului la adulți

Sfaturi generale

 • Se evită aplicația iritanților locali la nivelul scalpului.
 • Deoarece dermatita seboreică este o afecțiune cronică recidivantă, tratamentul nu vindecă ci tratează. Altfel spus, perioadele de tratament diferă și în unele cazuri e nevoie de tratament de întreținere.

Tratamentul dermatitei seboreice se face în dependentă de tipul de gravitate a eczemei. In cazul scuamelor groase de pe scalp, tratamentul se începe cu descuamarea.

Descuamarea

Descuamarea se face cu acid salicilic în ulei, cremă, unguent în diverse concentrații, în funcție de cât de groasa e scoarța pe scalp. Acidul salicilic 5% în cremă are de obicei un efect bun. Se aplică seara, se lasă minim câteva ore, cel mai bine toată noaptea, apoi se clătește dimineața. Acidul salicilic în ulei e ușor de aplicat, însa poate curge pe frunte, intra în ochi și poate crea disconfort. Acidul salicilic aplicat în combinație cu vaselina, alte unguente, are efect bun, nu se scurge ca și uleiul, dar se spală mai greu. Crema rămâne de preferat în majoritatea cazurilor când e necesara descuamarea. Nu se scurge ca și uleiul și se spală mai ușor decât unguentul.

Descuamarea e importanta, deoarece fără descuamare substanțele aplicate pe scalp nu pătrund în piele și tratamentul nu are nici un efect. După descuamare se trec la următorii pași de tratament.

Antimicotice, corticosteroizi -schemă de tratament

 • Șampon antifungic, de exemplu cu ketoconazol. Se fac 2 aplicații pe săptămână pentru o perioadă lungă. Se lasă șamponul sa acționeze pe scalp 5 minute apoi se clătește. Pentru tratament de întreținere se poate încerca numai cu o aplicație pe săptămână dar în multe cazuri e necesar de continuat cu 2 aplicații pe săptămână.
 • In cazul în care tratamentul local cu un șampon antimicotic nu este suficient, se folosesc soluțiile cutanate de steroizi grup II-II (de exemplu Betnovat) după următoarea schemă terapeutică:
 1.  In prima săptămână se administrează soluția dimineața și seara.
 2. In a doua săptămână se administrează soluția numai seara.
 3. In a treia săptămână se administrează soluția la fiecare 2 zile.
 4. Din săptămână a 4 se administrează soluția 2 seri/săptămână.
 5. Tratamentul de întreținere se face cu 1-2 aplicații soluție steroizi grup II-III pe săptămână.

Tratamentul dermatitei seboreice la nivelul scalpului la copii

dermatita seboreica la copii

Sfaturi generale

 • Dermatita seboreica la copii este de obicei ușoară și autolimitată, adică dispare în timp.
 • Se evită aplicațiile de acid salicilic la copiii cu vârstă pană în 2 ani.
 • Se citește prospectul la șampoanele antimicotice pentru a vedea dacă e potrivit pentru vârsta copilului în tratament.

Descuamarea

 • Crema sau uleiul emolient sunt de obicei suficiente. Se recomandă să se aplice seara, sa fie lăsate pe scalp pana dimineața. Dimineața, se recomandă frecarea ușoară și spălarea cu șampon ușor pentru copii.
 • În cazul scuamelor rezistente la aplicații de creme sau uleiuri emoliente se pot încerca aplicații cu acid salicilic 1 %.

Antimicotice, corticosteroizi

De obicei nu e necesara la copii. Daca e necesar, tratamentul cu șampon antifungic se face ca și la adulți. Tratamentul cu aplicații cu soluții corticosteroizi se face cu steroizii din grup I. Schema de tratament ca și la adulți.

Tratamente afecțiuni dermatologice

Bibliografie:

error:Content is protected !!
×

Cuprinsul paginii: