Dermatologie Cabinet Virtual: Consultație Video, Online, Telemedicina

acnee, dermatologie

Cabinetul virtual se deschide în data de 11-07-2024

Mai sunt:

 • 00Days
 • 00Hours
 • 00Minutes
 • 00Seconds

pana la deschiderea cabinetului.

Eczema mâinilor – cauze, tratament.

Definiție eczema mâinilor

Eczema mâinilor este o inflamație a pielii de la nivelul mâinii.  Diagnosticul se face de obicei clinic. Eczema mâinilor poate fi acută, cronică.  Tabloul clinic diferă în funcție de fază eczemei. In faza acută pot apărea vezicule intens pruriginoase, în faza cronică pielea se îngroașă și pot apărea fisuri dureroase.

Evoluția în eczema mâinilor

Eczema mâinilor este o afecțiune frecvent întâlnita mai ales la populația adulta activa. Adulții tineri sunt cei mai afectați.  Incidenta bolii scade odată cu vârsta. Boala este întâlnita  mai frecvent la femei decât la bărbați.

Cauzele eczemei mâinilor

Iată câteva exemple ale cauzelor ce pot provoca eczema mâinilor:

 • Dermatita iritativă (dermatita de contact iritativă / dermatita de contact non-alergică) este cel mai frecvent tip de eczemă a mâinii și este cauzată de contactul cu substanțe precum săpun, apă, alimente, mănuși sau substanțe chimice.
 • Dermatita alergică de contact a mâinii este cauzată de substanțe care provoacă o alergie de tip 4 atunci când intră în contact cu pielea.
 • Cauza combinată, o combinație intre contactul iritativ al substanței și sensibilitatea crescuta a individului.

Factori de risc

Expunerea la factori dăunători pielii, cum ar fi apa, detergenții, substanțele chimice, praful, frigul, alergenii de contact. Utilizarea frecventă a mănușilor din cauciuc sau plastic  cresc deasemenea  riscul de a face eczema.

Fumatul, obezitatea, stresul cresc riscul pentru a face o eczema a mâinilor.

Alte tipuri de eczeme, dermatite cresc riscul și pentru eczema mâinilor.

Cum se manifestă Eczema mâinilor

După cum am spus mai sus simptomele pot fi diferite în funcție de tipul, faza în care este eczema. In ambele tipuri de eczema mâncărimea e prezenta dar în eczema acuta e mai intensa. De asemenea în faza acută apar bășicuțe cu lichid clar ( veziculele cu lichid purulent apar în alte afecțiuni). Roșeața și descuamarea e prezenta în ambele faze ale eczemei. Fisurile, crăpăturile pot apărea în ambele faze dar în fazele cronice sunt mai adânci, dureroase. Din cauza inflamației, durerii este dificil de a executa anumite funcții.

Eczema mâinii Eczema mâinilor

Cu ce se poate confunda
 • Cu pustuloza palmo-plantara – veziculele sunt umplute cu lichid purulent în cazul acesteia, nu cu lichid clar cum e în cazul eczemei.
 • Psoriazis – mai ales în cazul eczemei cronice a mâinilor.
 • Tinea manuum (infecție cu fungi, ciuperci a mâinilor)
 • Scabia
 • Unele infecții

Recomandări generale

 • Utilizați un săpun blând, neparfumat. Eventual folosiți ulei de dus sau crema speciala pentru spălatul mâinilor.
 • Nu exagerați cu spălatul pe mâini.
 • Folosiți o crema emolienta de câteva ori pe zi și obligator după contactul cu apa.
 • Reduceți expunerea la factorii agravanți descriși mai sus.
 • Mănușile de bumbac pot fi încercate pentru a proteja pielea de contactul cu substanțele iritative sau alergice. Se poate utiliza o mănușa de cauciuc, plastic peste mănușa de bumbac. Mănușile de bumbac trebuie spălate des sau schimbate, exista riscul sa se impregneze cu substanță iritatantă/alergică și atunci se face mai mult rău decât bine.
 • Schimbați stilul de viață dacă e cazul.

Tratamentul eczemei mâinilor

Tratamentul în eczema mâinilor, ca și în tratamentul multiplelor alte afecțiuni dermatologice se face gradat, în pași.

In prima faza e important de urmat recomandările generale de mai sus.

Următoarea etapa în tratament este tratamentul local cu diverse emoliente, creme, unguente atât corticosteroide cât și imuno-modulatoare.

Daca etapele precedente nu sunt suficiente se trece la următorul pas, tratamentul sistemic combinat cu tratamentul local. Ca și tratament în eczema mâinilor  sistemic se prefera unii retinoizi dar se pot utiliza și tratamente imunosupresive. Indiferent de tratamentul sistemic inițiat acesta trebuie făcut de un dermatolog sub atenta supraveghere clinica și biologica. Tratament medicamentos cu corticosteroizi poate fi benefic pe o perioada scurta dar exista riscul de exacerbare după tratament.

Înapoi la pagina principală Consultație dermatologică video, online

Alte resurse:

Dermznet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:Content is protected !!
×

Conținutul paginii