Dermatologie Cabinet Virtual: Consultație Video, Online, Telemedicina

acnee, dermatologie

Cabinetul virtual se deschide în data de 11-07-2024

Mai sunt:

  • 00Days
  • 00Hours
  • 00Minutes
  • 00Seconds

pana la deschiderea cabinetului.

Isotretinoina in tratamentul acneei grave

Tratamentul cu Isotretinoina, Accutane, Roaccutane in acnea nodulo-chistica

Isotretinoina

Isotretinoina este în momentul scrierii acestui articol unicul medicament care acționează pe toate fazele formarii acneei. Dupa cum puteți vedea în articolul Acneea, totul despre acnee, acneea apare când canalul foliculului pilos este blocat din diverse motive. La blocarea canalului firului de par contribuie secreția în exces de sebum, celulele moarte din interiorul canalului și excesul de bacterii ce colonizează foliculul pilos.

Isotretinoina

  1. reduce producția de sebum
  2. normalizează keratinizarea (scade numărul de celule moarte din interiorul canalului foliculului pilos)
  3. si indirect prin normalizarea acestor doi factori duce si la normalizarea florei bacteriene de la nivelul pielii, adica scade multiplicarea excesiva a bacteriilor inclusiv a Cutibacterium Acnes care e bacteria cea mai implicata in producerea acneei.
Isotretinoina

Tratamentul cu Isotretinoina ( Roaccutane, Accutane) în acneea nodulo-chistică și formele ei este singurul tratament de baza eficient.  Isotretinoina, substanta activa, este un retinoid, un derivat de Vitamina A.

Produse farmaceutice cunoscute sunt Roaccutane, Accutane, Isotretinoina. Doza totala de tratament variază de la 120-150 mg/kg corp. Doza zilnica variază în funcție de greutatea pacientului și gradul de tolerabilitate a pacientului. Durata tratamentului e personalizata după fiecare pacient.

In funcție de tabloul clinic inițial, e posibil ca pacientul sa necesite un tratament cu antiinflamatoare steroidiene ( Prednisolon) sau / și  antibioterapie pe o perioadă de 7-10 zile. Prednisolonul se scade treptat în dependenta de evoluția clinica. De obicei sunt suficiente 7-14 zile, dar totul depinde de evoluția clinica a pacientului, nu putem generaliza.

Tratamentul cu Isotretinoina

In cazul asocierii de antibiotic se interzice administrarea antibioticelor din clasa Tetracicline. Asocierea cu tetracicline duce la creșterea presiunii intra craniene.

Isotretinoina este un puternic agent teratogen. Este interzisa administrării gravidelor.

Efectele secundare ale Roaccutane, Accutane

Isotretinoina are multe efecte secundare. Printre cele mai comune se numără uscăciunea pielii și a mucoaselor ceea ce provoacă la rândul ei înrăutățirea unei eczeme preexistente, sângerări ale nasului. Uscăciunea  ochilor poate deveni problematica pentru persoanele ce poarta lentile de contact, de aceia se recomanda purtarea ochelarilor pe perioada tratamentului cu isotretinoina.

Daca persoana este activa fizic cam 50% e riscul sa aibă probleme cu dureri musculare sau articulare.

Celelalte efecte secundare se întâlnesc mai rar. Printre acestea sunt: tulburări psiho-emoționale, depresii, tendințe suicidale, căderea parului, dureri de cap, oboseala.

Isotretinoina nu se asociază cu ingerarea de multi-vitamine ce conțin Vit A.

Isotretinoina nu vindeca, doar tratează. Sunt posibile recidive ale acneei după terminarea tratamentului.

Ai acnee nodulo-chistica?

Fa o programare pentru consultație dermatologie video sau online.

Tratamente afecțiuni dermatologice
error:Content is protected !!
×

Cuprinsul paginii: