Tratamentul dermatitei seboreice la nivelul pielii

Tratamentul dermatitei seboreice la nivelul pielii

Tratamentul dermatitei seboreice la nivelul pielii (fața, piept, axile, inghinal) este similar cu tratamentul dermatitei seboreice la nivelul scalpului.

Sfaturi generale

Nu se recomanda spălatul frecvent cu substanțe degresante. Chiar dacă pe moment acesta poate da o senzație de curățare, pe termen lung efectul este negativ. Unul din mecanismele de reglaj ale organismului uman și pielii în special este mecanismul de feedback.

O sa fac o explicație mai pe înțelesul tuturor cum funcționează feedbackul.  La nivelul pielii sunt diverse tipuri de receptori, care analizează starea pielii, gradul de hidratare, emoliere, etc.  Când pielea este uscata, acești receptori trimit semnale spre centrii de comanda semnalând ca pielea e uscata. Centrii de comanda trimit la rândul lor semnale către glandele sebacee, ca acestea sa secrete mai mult sebum.

Asa se crează un cerc vicios, pacientul se spală mai des pentru ca simte ca pielea e grasa, glandele sebacee secreta mai mult sebum (grăsime) sa compenseze grăsimea pierduta prin spălare. Cum spălatul durează câteva minute iar glandele sebacee lucrează 24/24, e clar cine va fi câștigătorul.

Șampoane

In ambele cazuri de dermatita seboreica (la nivelul scalpului și la nivelul pielii nepăroase) se utilizează șampoanele antifungice, antimicotice (gen Ketoconazol). Șamponul se aplica ca un șampon obișnuit, se așteaptă minim 5 minute apoi se clătește. Se poate aplica pe toate suprafețele afectate, chiar și pe tot corpul.

Creme cu steroizi

Corticosteroizii au un efect antiinflamator. Potența efectului antiinflamator le clasifica în grade de la 1 la 4. Cele mai slabe sunt din grupa 1. Efectele secundare sunt direct proporționale cu potența efectului antiinflamator. Adica,  în cazul utilizării unei creme steroidiene din grupa 4 efectul antiinflamator este foarte puternic dar și efectele secundare vor apare mult mai rapid decât în cazul folosirii unei creme din grupa 1 de exemplu.

Se recomanda începerea tratamentului cu steroizi din grupa 1. Daca efectul este nesatisfăcător se poate trece la un corticosteroid din grupa a 2-a.

Combinații creme corticosteroizi, anti-micotice.

Combinația dintre o crema ce conține un corticosteroid din grupa 1-2 și un antimicotic este de preferat în tratamentul dermatitei seboreice.  In cazul dermatitei seboreice la nivel axilar, inghinal este nerecomandat de folosit doar corticosteroizi fără un antimicotic adjuvant. Corticosteroizii prin efectul lor antiinflamator ( și prin acesta) scad imunitatea locala. Zonele axilare si inghinale sunt un teren propice pentru dezvoltarea diverselor ciuperci datorita umidității crescute. Daca mai și scădem imunitatea locala prin aplicarea corticosteroizilor, coloniile de ciuperci ce se găsesc normal pe suprafața tegumentului vor creste exponențial în aceste condiții propice. Si atunci creste riscul de infecții.

Imunomodulatoare locale (Tacrolimus, Pimecrolimus)

Se pot încerca în tratamentul dermatitei seboreice. Au un efect antiinflamator bun, nu atrofiază pielea (spre deosebire de corticosteroizi), dar scad și ele imunitatea locala. Se pot eventual încerca în tratamentul dermatitei seboreice la nivelul fetei, pieptului. Nu se vor folosi pentru tratamentul dermatitei seboreice la nivel axilar sau inghinal.

Tratamente afecțiuni dermatologice

Inapoi la pagina principala: Dermatologie – Consultatie video, ConsultaÈ›ie Online

Bibliografie:

  • Â
error:Content is protected !!